בענף הבניה – ניהול פרויקטים תכנון ביצוע ובקרה, ובתוך כך גם חישוב עלויות וזמן הם מן החשובים ביותר להצלחת הפרויקט. וקביעה זו נכונה היום יותר מאי פעם בשל טלטלות שוק הנדל”ן.

כיום יש מספר מודלים של ניהול פרויקטים תכנון ביצוע ובקרה ואפילו תוכנות מחשב מתקדמות שמסייעות לקדם ולנהל פרויקטים בענף הבניה, רובם ככולם נוגעים בצורה כזו או אחרת במספר היבטים דומים במחזור חייו של הפרויקט ויוצרים מפת דרכים.

מפת הדרכים

מפת הדרכים התכנונית של פרויקט בניה לעיתים אינה מובנת לכל הנוגעים בניהול הפרויקט. אז מה היא, אפוא? וכיצד יש להתייחס אליה?
בענף הבניה ניהול פרויקטים תכנון ביצוע ובקרה פירושם יצירת סט מתוכנן היטב של תהליך העבודה על כל שלביו והיבטיו, ולמרות שהוא אמור להיות מוכן כבר בתחילת הפרויקט אפשר לקחת בחשבון שהוא עוד ישתנה, לכן עליו להיות מודולארי. התכנון הזה הוא ממש כמו מפה שאנחנו לוקחים איתנו לדרך כאשר אנחנו מטיילים, היא נועדה לתת לנו תחושת כיוון, ומנהל הפרויקט, בדומה לתייר מנוסה, צריך להחליט ולהגדיר את תוואי המסע. וממש כשם שכאשר אנחנו מטיילים אנחנו יכולים לבחור מבין כמה מסלולים שיובילו אותנו אל היעד, כך מנהל הפרויקט מנתב את הפרויקט ובוחר את נתיב ההתקדמות שלו. מנהל פרויקט בבניה אמון לא רק על המפרט הטכני, לוח הזמנים והתקציב הוא צריך להתכונן גם לסיכונים פוטנציאליים, לאי ודאויות, מדדי איכות, השפעת הפרויקט על הסביבה, כוח אדם, רכש ועוד.

היבטים חשובים בניהול פרויקטים תכנון ביצוע ובקרה

זיהוי בעלי עניין כבר בראשית הפרויקט הוא אלמנט חשוב מאין כמוהו בתהליכי ניהול פרויקטים, תכנון, ביצוע ובקרה. תהיה זו טעות מרה להסתכל ולתכנן פרויקט לפני שזיהנו בעלי אינטרסים ועניין שיכולים להיות מושפעים מן הפרויקט. יתכנו אג’נדות סותרות שעלולות לעכב את השלמת הפרויקט או לדחות אותו . אם ניקח לדוגמה בניית מרכז עסקים בעיר מסוימת, אז אין די בהסכמות עם היזם והחברה ההנדסית, שכן זוהי הצגה מוגבלת של פני המציאות. יש ללמוד את השפעות הסביבתיות של הקמת הפרויקט, לקבל את אישור העירייה, לבחון את שיתוף הפעולה של תושבי האזור ועוד. קבלת החלטות שאינה נשענת על הסכמה ושיתוף פעולה של כלל הנוגעים בעניין תהיה טעות חמורה שעלולה לעלות הרבה מאוד כסף ולרוב תהיה כרוכה בבזבוז של זמן יקר.
השלב הבא מכונה WBS (Work Breakdown Structure) – מחקר היקף .זה הזמן לפרק את התכנון לגורמים ולזהות יחידות תוצרים של הפרויקט. אם ניקח דוגמה נוספת – בניית בניין משרדים, לפרויקט כזה מגוון תוצרים ואלו צריכים להיות כוללניים בשלב הזה, ביניהם תוצרים הרלוונטיים לבניית המבנה עצמו אך גם המלצות, מחקרי השפעה, תוכניות גינון וכו’.
יש לזהות את המשימות הדרושות כדי לייצר כל אחד מן התוצרים, להעריך את המשאבים הדרושים להשלמת המשימה, להעריך את משך הזמן של כל משימה, לאמוד את עלותה (שיעור ממוצע לשעה של כל משאב), לבחון אילוצי משאבים, להעריך אילו משימות תלויות אחת בשנייה ולייצר נתיב קריטי, לקבוע כמה זמן תיקח כל משימה, להעריך את עלותה בהתאם לנקודות הזמן בתהליך ואת כל מה שמנינו כאן ועוד יש לעדכן גם במהלך פרויקט הבניה ובמידת הצורך לשנות.
אין ספק שפיתוח תוכנית פרויקט הבניה הוא עניין מורכב שדורש זמן ותכנון. אך אי אפשר לדלג עליו בשום פנים ואופן ולעבור לשלב הביצוע – בלעדיו. ואם נשוב לדוגמת התייר המנוסה שלנו, אז נוסע שמתכנן היטב את מסלול הנסיעה שלו מגיע בסופו של דבר מהר יותר ליעדו מנוסע שאינו מאורגן, העלול לטעות ולאבד את הדרך. ניהול פרויקטים תכנון ביצוע ובקרה מבטיחים מסלול ישיר להצלחת הפרויקט.